Het geitenverblijf

dsc03934

GOEDE HUISVESTING

Dwerggeiten houden vereist een degelijke huisvesting.  Dit is niet alleen voor de dieren van belang, doch ook voor de eigenaar: een ruimte om van de hobby te genieten.
35 jaar na mijn eerste stalletje – dat nu werd afgebroken – bouwde ik een totaal nieuwe stal.  Ik kan wel zeggen dat ik met eigen ervaring en met ideeën van andere fokkers een heel praktische constructie heb neergezet.

korte-gevel

DE PLANNEN…

De plannen groeiden op basis van 11 ruime boxen, met een mooie middenruimte om de dieren even uit te laten, en er mee bezig te zijn.  Ik plande een breedte van 6 meter: 2 m hokken links, 2 m middenruimte en 2 m hokken rechts.  Een lengte van 7 m laat mij toe langs elke kant 6 boxen te plannen van 1.15 m breed.

lange-gevel

DE UITVOERING…

De materialenlijst wordt zeer nauwkeurig opgemaakt en aan een viertal mogelijke leveraniers bezorgd.  Na twee weken kon ik mijn bestelling plaatsen bij de interessantste leverancier.
Ik had geluk: in de buurt werd een huis afgebroken, waar ik dubbele beglazing kon recupereren!  Ik maakte ramen op maat van het glas, alsook montagekaders.
Ondertussen werd de funderingsring gegoten: 30 cm breed en 40 cm diep.  Daarop een skelet van balkjes 5.5 x 6.5 cm. De openingen voor ramen en deuren werden uitgespaard.

dakpanprofiel_02

HET DAK

Dit is opgebouwd uit 14 dakpanplaten met 50 mm isolatie en onderkant in alu. (3.60 m x 1 m netto).  De draagconstructie is een eigen ontwerp. (zie foto’s)

dsc03936

DE WANDEN

Aan de buitenkant afwerking met blokhut-profielplanken van 28 mm dik.  Tussen de skeletbalken isolatie in harde foampanelen van 50 mm dikte.
Binnenafwerking: tot op een hoogte van 110 cm in betonplex van 18 mm dik, daarboven in multiplex van 18 mm dik.  Deze wordt wit geschilderd.

dsc03937

DE BOXEN

Uitvoering in betonplex van 18 mm, tot op een hoogte van 60 cm. Daarboven Bekaert draadpanelen met een hoogte van 60 cm. Dus totale hoogte = 120 cm. Zodoende kunnen de dieren elkaar zien!
Twee op het waterleidingsnet aangesloten vlotterbakken voeden het drinknippelsysteem. Plaatsen van voederbakken en ruiven.

AFWERKING

Plaatsen van de buitendeur en de verbindingsdeur met de oude stallen, waar nu hooi en stro wordt opgeslagen.
Plaatsen van verlichting en stopcontacten.

dsc03940

Tevreden dieren, en een tevreden fokker !