Dagboek

De meeste geitjes zijn gedekt

Dit jaar zullen we met een tiental geitjes fokken. Acht daarvan zijn reeds gedekt…

Victoria van het Hemelveld werd opnieuw bokkig, en dat duurde abnormaal lang. De dierenarts gaf een injectie om dit probleem te behandelen. Over 10 dagen een tweede spuitje, en dan moet ze opnieuw bokkig worden… We zien wel hoe het afloopt. Ursela 764 van het Averheino is nog wat te jong, en moet nog een beurtje overslaan.

Niet minder dan 5 bokken verzorgden de dekdienst. Lees meer over de dekkingen op de fokkerij-pagina. We hopen op een aantal mooie lammetjes in 2024!

Heel blij met Hemelvelder geitjes!

Laana Zajusz kocht hier enkele maanden geleden 2 geitlammetjes. Ze bouwde samen met haar papa een mooi stalletje, compleet met drinknippels en eetbakjes!
Nu stuurde ze enkele foto’s: ze nam deel aan een jaarmarktwedstrijd, en haar beide geitjes keerden met een medaille huiswaarts.

Willeke en Wilma van het Hemelveld zien er inderdaad prachtig verzorgd uit!

Dank, Laana, voor het melden van je tevredenheid over onze dieren! Altijd welkom!

De wijzen uit het Noorden

Jan en Inge De Vries
DE CHEVRETTEHOEVE

Gisteren hadden we drie Noord-Nederlandse fokkers en hun dames op bezoek: Jan De Vries van de Chevrettehoeve in Musselkanaal, Henk Roelfsema van ’t Hoornke in Wedde, en Albert Berens van de Aljahoeve in Valthermond. Met een busje toerden ze een weekeindje door Vlaanderen op geitenstallentocht. Vier jaar geleden waren ze hier ook, en toen kochten ze hier de bok Sir Balthasar van het Hemelveld. Die zorgde in het Noorden voor heel wat mooie nakomelingen die meerdere kanmpioenschappen binnenhaalden. Zo werd een groep nakomelingen van Sir Balthasar Kampioen op de Nederlandse nationale 2021.

Alle dieren werden aandachtig bekeken, en (goed)gekeurd. Henk liet zijn oog vallen op de bruinbonte bok Witse van het Hemelveld (Rika vh Hemelveld x BZN104 vd Marpolle). Een reisje naar het Noorden zit er vermoedelijk wel in!

Het gezelschap deed  nog een poging om mij aan te zetten deel te nemen aan wedstrijden (“jammer dat deze mooie dieren niet op show komen…”)

Nu op naar de lammerendag van 29 april. Hopelijk vallen daar ook wat dieren in de smaak van de collega-fokkers!

Alle lammetjes naar buiten!

Al is het wisselvallig weer, toch konden alle lammetjes vandaag even een frisse neus halen!
8 geitjes en 8 bokjes, de meesten al voor het eerst getoiletteerd, rennen in en uit. Een mooi spektakel, telkens weer.

Meteen hebben ze allen een coccidiosekuur gekregen. Op die jonge leeftijd kunnen ze een overmatige coccidoisebesmetting missen.

Over een maand gaan ze naar de lammerenbesprekingsdag van BDO. De adviezen van collega-fokkers en juryleden dragen bij tot de selectie van de dieren die zullen blijven voor de verdere fokkerij. Ook verwacht ik op 22 april het bezoek van enkele Noord-Nederlandse fokkers: ook hun advies neem ik mee in de optelling!

Overmorgen reizen we met een 12-tal Belgische geitenvrienden naar Oost-Nederland, voor een weekendje ‘geiten kijken’. We bezoek 8 fokkerijen. Ook dit hoort bij de hobby!

En zo wordt het meimaand, en zullen een aantal dieren vertrekken naar hun nieuwe verblijf…

Viola’s eerste lammetje sluit de reeks af.

Het lammeren van een jeugdgeitje is iets waar ik altijd met bijzondere aandacht naar uitkijk. Gisterenavond was het zo ver: Viola van het Hemelveld ging hard persen, en na een halfuurtje werd een zwart geitlammetje geboren. Wenke heeft een kleine witte vlek tussen de horens, en de belletjes onder aan de oren. Vader is Vivaldi van het Hemelveld.

Dit was meteen de laatste worp van dit jaar: 8 geitjes en 8 bokjes groeien hier op. 7 bokjes werden weggegeven en worden met de fles grootgebracht. We hebben als kleuren zwart, zwartcontrastippel, zwartstippel, bruin en bruinstippel. Kijken er al naar uit om de hele bende in de weide te zien ravotten.

Voor het eerst naar buiten!

Schitterend weer vandaag, en dus kunnen de oudste lammetjes voor het eerst naar buiten. Altijd weer mooi: springen en dartelen in de weide. July, Upgrade en Umira samen met hun lammetjes, nu 5 weken oud. Straks afwisseling van de wacht…

Dezer dagen moet ook Viola van het Hemelveld lammeren, als laatste in de rij!

Rika en haar drieling

Een worp waar ik naar uitkeek: de kruising van die mooie Rika van het Hemelveld en BZN 104 van de Marpôlle.

Op amper 10 minuten tijd rolde een drieling het geitenwereldje in: eerst een bruine bok Wally, dan een roodbruinbonte bok Witse, en tenslotte Winnie, een bruinstippel geitje. Om elk lammetje alle kansen te geven zal Wally naar Pascal en Sabrina in Ruisbroek verhuizen!

Een heel vlotte bevalling dus.  Nu nog 1 bevalling te gaan, voorzien op 14 februari.

Nog even geduld voor Rika

Rika op een zomerse dag

Rika van het Hemelveld was uitgerekend op zaterdag 28 januari, Maar in mijn nota’s lees ik dat ze na de eerste dekking op 2 september, herdekt werd op 9 september, ten huize Adelin Meiresonne. Dus: het lammeren moeten we voorzien op zaterdag 4 februari… Nog enkele dagen geduld…

Eerste worp van Victoria

Victoria van het Hemelveld zette vandaag een bruinstippel boklam op de wereld. Een éénling, goed ontwikkeld! Dit na al die drie- en vierlingen! Vader is BZN 104 van de Marpolle. We noemen hem Walter. Mijn kleinzoon Theo heeft de naam gekozen!

In de komende dagen is Rika aan de beurt, als voorlaatste dit seizoen.

Eindelijk eens een tweeling!

Na alle drie- en vierlingen is het eens comfortabel om een tweeling te zien verschijnen! Alleen jammer dat het twee bokjes zijn voor Utopia-D van het Hemelveld. De vader is Vivaldi van het Hemelveld.  We noemen ze Wiebe en Warre.

Het gebruik van drie stippelbonte bokken levert ons tot hiertoe 4 stippels op en 8 effen dieren. Materie voor de kleurenverervingsstudie.

In elk geval: alle dieren zijn gezond en wel. Ik ben tevreden over de kwaliteit bij de meeste lammetjes. Nog drie lammeringen te gaan, waarvan twee in de eerstkomende dagen. We blijven benieuwd tot de laatste!

Weer vierling, deze keer voor Ummi!

Ummi van het Hemelveld kondigde de geboorte van de lammetjes aan door lang en stevig haar strobed om te woelen. Rond 19.30 uur ging ze dan aan het persen en al gauw viel er een lammetje uit! Er volgden er nog drie. Vader is BZN 104 van de Marpolle.

De oogst: 1 bruin geitlammetje , een bruin contrastippelbok en 2 bruine bokken. Weer te veel om bij de moeder te laten… Twee zullen door een flessenmoeder geadopteerd worden. Blijvers zijn Wiske (bruin geitje) en Wannes (bruine bok)

Van de vierling van zus Umira vertrokken er gisteren reeds 2 naar K.V. in Nieuwpoort.
Ook van elke drieling vertrok er eentje naar een flessenmoeder!

Dat brengt de stand van de blijvers op 6 geitjes en 4 bokjes.

En een vierling voor Umira

Umira van het Hemelveld lammerde na 146 dagen dracht: het blijft verrassend: ik verwachtte een drieling… het werd een vierling. Na een stippelbokje en een stippelgeitje volgden nog een stippelbok en een zwarte bok. Vlotte bevalling.  Fiere vader is Patron Van het kastelendorp

Twee bokjes zullen vrijdag naar flessenmoeder Karolien in Nieuwpoort gaan om aan de kust op te groeien. Met dank voor de goede zorgen. Een betere stiefmoeder bestaat er niet! De blijvers zijn White (klein zw stippelgeitje) en Winston (zw stippelbok)

Nu enkele dagen rust…  Tot volgend weekeinde!

Drielingen zijn in de mode!

enkele uren na haar mama July lammerde UPGRADE van het Hemelveld: zeer vlotte bevalling van drie zwartjes: twee bokjes en een geitje. Vader van deze dieren is de zwartstippel VIVALDI van het Hemelveld.

Ook hier zal er dus eentje naar een flessenouder gaan.

Blijven: Watson (zw bok) en Whoopy (zw geitje)

Moeilijke bevalling voor July

Onder ruime belangstelling van mijn drie kleinkinderen lammerde July van de Wolfhaag, een dagje eerder dan voorzien. Gisteren reeds maakte ze haar bedje klaar, doch de weeën bleven achterwege… Het eerste (bok)lam en het tweede (geit)lam werden zowat tesamen geboren! Maar toen viel alles stil, alhoewel July zeer zwaar stond. De dierenarts haalde er een derde overleden (bok)lammetje af.

Dus: Dit jaar een tweeling voor July. De vader is Patron van het Kastelendorp. We noemen ze Wonderboy en Wondergirl!

Nog een vervolg… (ma 9 jan)

’s avonds ging July terug aan het persen, heel heftig zelfs. De dierenarts gebeld: deze verzekerde mij dat er geen lam meer aanwezig was, en dat het persen een reactie was op de moeilijke bevalling…
Om 2 uur ’s nachts was er een waterblaas uitgeperst. Ik nam deze weg, en dacht dat het voorbij zou zijn.
Toen ik deze morgen om 6 uur in de stal kwam, lag er nog een groot doodgeboren lam.  Dus het persen was om dit lam eruit te krijgen! Wees dus waakzaam! Was dit lam niet afgekomen, kon dat de dood van de moeder betekenen.  Nu is July werkelijk uitgeput. Hopelijk herstelt ze goed van deze nare bevalling.

Eerste lammetjes van 2023 bij Ulla

Drie geiten stonden uitgerekend voor dit weekeinde. Upgrade en July werden vlak voor de eindmeet geklopt door ULLA van het Hemelveld. Deze bruine geit was drachtig van Patron van het Kastelendorp (zwartstippel). Deze morgen liepen er drie al drooggelikte lammetjes bij Ulla: twee geitjes (zwart en zwartstippel) en een zwartstippel bokje. Ze zien er allen gezond en wel uit.

WIlma is het stippelgeitje. Het zwarte geitje noemen we Willeke. Het bokje gaat naar een flessenmoeder.

De kurk is uit de fles! Upgrade en July hebben beiden een zware vracht op…  het weekeinde is nog niet voorbij!

Kleinkinderen en Kerstvakantie

Als grootvader een geitenhouder is, dan weten de kleinkinderen ook wat hun taak is als er geiten op lammeren staan…
Jules en Theo maken de hokjes proper van de geiten die over enkele dagen zullen lammeren. July is de lievelingsgeit van Jules, Theo en Lola. Ook Ulla en Upgrade moeten binnen de week lammeren…

Dank, jongens voor de stallenpoets!

Bij het jaareinde

Vandaag de kortste dag van het jaar. Na een vriesperiode zijn de temperaturen weer positief. Tijd om voor de laatste keer dit jaar de stallen te poetsen. Alle geiten staan mooi rond: dus verwachten we tal van lammetjes. Op 8 en 9 januari zijn de eerste geiten aan de beurt. Zoals steeds zijn we heel nieuwsgierig wat het worden zal!

Aan allen onze beste wensen voor fijne feestdagen en een gezond 2023. Geluk in huis en stal!

Sir Balthasar nakomelingen presteren op show in Zuidlaren

TAMELA VAN ‘T HOORNKE
Ursela 500 vh Averheino x Sir Balthasar vh Hemelveld

Sir Balthasar vh Hemelveld

Op de show in Zuidlaren behaalde collega-fokker Henk Roelfsema mooie resultaten met twee dochters en een kleindochter van Sir Balthasar van het Hemelveld. Henk kocht Sir Balthasar enkele jaren geleden, bij een bezoek aan onze fokkerij.

Proficiat met

  • Tamela van ’t Hoornke, met haar Dagkampioenschap,
  • Taffi van ’t Hoornke met haar reserve-kampioenstitel,
  • Viffi van ’t Hoornke met het kampioenschap bij de oudste lammeren!

Alle geiten gedekt

BZN 104 van de Marpôle NAP063
Nationaal reservekampioen
jongere bokken NFD 2022

Dit jaar verliepen de dekkingen erg vlot! Vandaag is het laatste geitje gedekt door Vivaldi! Dat wil zeggen dat tegen 15 februari alle geiten gelammerd zullen hebben.  Als er geen meer terug bokkig worden natuurlijk. We controleren nog enkele weken door met de bok elke dag van hok naar hok te gaan.

Ook BZN 104 van de Marpôle dekte 3 van onze geiten. Deze bok behaalde mooie resultaten op de NFD bokkendag!

Eerstdaags vertrekt Vivaldi Van het Hemelveld (zwartstippel, Navigator 29 x Umira) naar zijn nieuwe stal, ’t Reigershof, bij Adelin Meiresonne in Sleidinge. Daar wachten nog enkele mooie geiten op hem!

Bok met controledienst, die hier dus nog enige tijd blijft, is Patron van het Kastelendorp.  Deze bok staat ook ter beschikking voor wie er nog geiten wil van laten dekken!

“Patron” komt het bokkenteam versterken

Onverwacht komt Patron van het Kastelendorp ons bokkenteam versterken. Omdat mijn beide bokjes verkocht zijn, en op termijn de stal zullen verlaten, vreesde ik “bokloos” te worden in september. Toevallig wees een collega fokker mij er op dat een degelijk zwartstippelbokje te koop stond…

Uiteindelijk is de zwarte Vesuvius vh Hemelveld reeds afgehaald door Dirk Dumeez. In ‘De Keppeblomme’ zal hij heel wat geiten dekken!

Momenteel zijn drie geiten op uitstap naar stal het Reigershof, om er gedekt te worden door BZN104 van de Marpôlle. Hier krijgen Vivaldi en Parton ook elk een drietal geiten te dekken.

Momenteel zijn er al 4 geitjes gedekt!  Je kan de dekkingen volgen op de fokkerijpagina.