Dagboek

Drie geitlammetjes voor July!

Het eerste lam is er al…

Deze voormiddag lammerde onze oudste geit JULY van de Wolfhaag. Ze was drachtig van de zwartstippelbok Winston van het Hemelveld. Ze stond er weer heel zwaar op, dus waren we niet verwonderd dat het een drieling werd: drie geitlammetjes! Eén zwartstippel (Xantje), en twee zwarte (Xandy en Xandra). Van July hebben we nu 9 vrouwelijke nakomelingen in de stal!

De stand van de lammetjes: 10 geitjes en 2 bokjes.

Nu een 6-tal dagen pauze, en dan zijn de zusjes Ummi en Umira aan de beurt.

URSELA 699 aan de beurt

Zo rond middernacht begon URSELA 699 Van het Averheino er aan: een uurtje later was de drieling geboren. Vader Is REX van het Knabbelhofke. We laten ze even bekomen van de geboorte, en kijken dan wie naar een flessenmoeder mag… Het zijn twee geitlammetjes (Xympa en Xynthe) en een bokje (Xyvo). Allen bruin.

Whoopy’s eerste lammetje

Pas 1 dag oud, en al een stevige knaap!

Whoopy van het Hemelveld liet ons enkele dagen extra wachten, maar donderdagavond rond 10 uur verscheen de waterblaas. Af en toe werd er geperst, maar het ging moeizaam. Met de krachtige hulp van de dierenarts werd een vrij groot zwart bokje geboren. Het kopje was al te ver, en de voorpoten waren niet gestrekt maar geplooid. Was dus even moeilijk.

Vader van Xandero is Rik van het Knabbelhofke

Ook voor Betsie een vierling!

Deze voormiddag lammerde Betsie van de Loarikshoeve. Alhoewel ze er niet uiterst zwaar opstond, werd het toch een vierling; bruin bokje, bruinstippelgeitje, bruinstippelbokje en tenslotte een bruin geitje. Met wat spijt dat niet alle vier bij de mama kunnen blijven, zoek ik een goede flessenmama voor de bokjes Xyto en Xalny. Vader van dit spul is BZN van de Loarikshoeve

Blijvers zijn dus Xophya (bruinstippel) en Xerise (bruin)

Vierling voor Upgrade

Gisteren lammerde Upgrade van het Hemelveld. Ze droeg een hele zware lammerenvracht, en dat werd het ook: een vierling voor deze July van de Wolfhaagdochter! Twee geitjes: Xantippe (zw) & Xianne (zwst),  en twee bokjes: Xyano (zw) en Xcerny (zwst)! Van elk een zwart en een zwartstippel.
Vader van deze bende is Winston van het Hemelveld.

Wegens te grote verwantschap kunnen wij die boklammetjes niet inzetten… dus verhuizen deze naar een flessenmoeder.

woe 17/01: Beide bokjes zijn afgehaald door MV uit L. Veel plezier met de opfok!

Eerste lammetjes van 2024 zijn er!

Kleinzonen en lammetjes…
Jules met Xeno
Theo met Xcello

Vandaag lammerde Viola van het Hemelveld. Vader van deze lammetjes is Rex van het Knabbelhofke. De geit stond nogal zwaar, en het werd een drieling.

  • Eerst een heel klein bruin bokje. Jammer genoeg heeft dit een misvormde voorpoot, waarmee het niet door het leven kan. De dierenarts zal dit diertje laten inslapen.
  • Als tweede komt er een zwart bokje,
  • en tenslotte een bruin geitje.

We kunnen alvast beginnen met het verzamelen van namen, beginnend met de letter X…

Nog vier dagen en Upgrade is aan de beurt: ook hier een goed gevulde buik!

Alle geitjes drachtig!

Zowat alle geitjes vertonen al dikke buikjes. Enkelen al heel uitgesproken, zoals UPGRADE van het Hemelveld, die over enkele weken al moet lammeren! Door het gebruik van meerdere bokken is de nieuwsgierigheid nog groter.  Wat zal het worden? Bruin, zwart of bont? Zullen de ouderdieren de gewenste kwaliteiten doorgeven?

Zelfs na 45 jaar fokken, en meer dan 550 lammetjes, kijken we er nog steeds heel nieuwsgierig naar uit wat 2024 ons brengen zal!

Op onze fokkerij-pagina zie je de volledige planning van de geboorten.

Met onze beste wensen voor gezondheid in huis en stal!

De meeste geitjes zijn gedekt

Dit jaar zullen we met een tiental geitjes fokken. Acht daarvan zijn reeds gedekt…

Victoria van het Hemelveld werd opnieuw bokkig, en dat duurde abnormaal lang. De dierenarts gaf een injectie om dit probleem te behandelen. Over 10 dagen een tweede spuitje, en dan moet ze opnieuw bokkig worden… We zien wel hoe het afloopt. Ursela 764 van het Averheino is nog wat te jong, en moet nog een beurtje overslaan.

Niet minder dan 5 bokken verzorgden de dekdienst. Lees meer over de dekkingen op de fokkerij-pagina. We hopen op een aantal mooie lammetjes in 2024!

Heel blij met Hemelvelder geitjes!

Laana Zajusz kocht hier enkele maanden geleden 2 geitlammetjes. Ze bouwde samen met haar papa een mooi stalletje, compleet met drinknippels en eetbakjes!
Nu stuurde ze enkele foto’s: ze nam deel aan een jaarmarktwedstrijd, en haar beide geitjes keerden met een medaille huiswaarts.

Willeke en Wilma van het Hemelveld zien er inderdaad prachtig verzorgd uit!

Dank, Laana, voor het melden van je tevredenheid over onze dieren! Altijd welkom!

De wijzen uit het Noorden

Jan en Inge De Vries
DE CHEVRETTEHOEVE

Gisteren hadden we drie Noord-Nederlandse fokkers en hun dames op bezoek: Jan De Vries van de Chevrettehoeve in Musselkanaal, Henk Roelfsema van ’t Hoornke in Wedde, en Albert Berens van de Aljahoeve in Valthermond. Met een busje toerden ze een weekeindje door Vlaanderen op geitenstallentocht. Vier jaar geleden waren ze hier ook, en toen kochten ze hier de bok Sir Balthasar van het Hemelveld. Die zorgde in het Noorden voor heel wat mooie nakomelingen die meerdere kanmpioenschappen binnenhaalden. Zo werd een groep nakomelingen van Sir Balthasar Kampioen op de Nederlandse nationale 2021.

Alle dieren werden aandachtig bekeken, en (goed)gekeurd. Henk liet zijn oog vallen op de bruinbonte bok Witse van het Hemelveld (Rika vh Hemelveld x BZN104 vd Marpolle). Een reisje naar het Noorden zit er vermoedelijk wel in!

Het gezelschap deed  nog een poging om mij aan te zetten deel te nemen aan wedstrijden (“jammer dat deze mooie dieren niet op show komen…”)

Nu op naar de lammerendag van 29 april. Hopelijk vallen daar ook wat dieren in de smaak van de collega-fokkers!

Alle lammetjes naar buiten!

Al is het wisselvallig weer, toch konden alle lammetjes vandaag even een frisse neus halen!
8 geitjes en 8 bokjes, de meesten al voor het eerst getoiletteerd, rennen in en uit. Een mooi spektakel, telkens weer.

Meteen hebben ze allen een coccidiosekuur gekregen. Op die jonge leeftijd kunnen ze een overmatige coccidoisebesmetting missen.

Over een maand gaan ze naar de lammerenbesprekingsdag van BDO. De adviezen van collega-fokkers en juryleden dragen bij tot de selectie van de dieren die zullen blijven voor de verdere fokkerij. Ook verwacht ik op 22 april het bezoek van enkele Noord-Nederlandse fokkers: ook hun advies neem ik mee in de optelling!

Overmorgen reizen we met een 12-tal Belgische geitenvrienden naar Oost-Nederland, voor een weekendje ‘geiten kijken’. We bezoek 8 fokkerijen. Ook dit hoort bij de hobby!

En zo wordt het meimaand, en zullen een aantal dieren vertrekken naar hun nieuwe verblijf…

Viola’s eerste lammetje sluit de reeks af.

Het lammeren van een jeugdgeitje is iets waar ik altijd met bijzondere aandacht naar uitkijk. Gisterenavond was het zo ver: Viola van het Hemelveld ging hard persen, en na een halfuurtje werd een zwart geitlammetje geboren. Wenke heeft een kleine witte vlek tussen de horens, en de belletjes onder aan de oren. Vader is Vivaldi van het Hemelveld.

Dit was meteen de laatste worp van dit jaar: 8 geitjes en 8 bokjes groeien hier op. 7 bokjes werden weggegeven en worden met de fles grootgebracht. We hebben als kleuren zwart, zwartcontrastippel, zwartstippel, bruin en bruinstippel. Kijken er al naar uit om de hele bende in de weide te zien ravotten.

Voor het eerst naar buiten!

Schitterend weer vandaag, en dus kunnen de oudste lammetjes voor het eerst naar buiten. Altijd weer mooi: springen en dartelen in de weide. July, Upgrade en Umira samen met hun lammetjes, nu 5 weken oud. Straks afwisseling van de wacht…

Dezer dagen moet ook Viola van het Hemelveld lammeren, als laatste in de rij!

Rika en haar drieling

Een worp waar ik naar uitkeek: de kruising van die mooie Rika van het Hemelveld en BZN 104 van de Marpôlle.

Op amper 10 minuten tijd rolde een drieling het geitenwereldje in: eerst een bruine bok Wally, dan een roodbruinbonte bok Witse, en tenslotte Winnie, een bruinstippel geitje. Om elk lammetje alle kansen te geven zal Wally naar Pascal en Sabrina in Ruisbroek verhuizen!

Een heel vlotte bevalling dus.  Nu nog 1 bevalling te gaan, voorzien op 14 februari.

Nog even geduld voor Rika

Rika op een zomerse dag

Rika van het Hemelveld was uitgerekend op zaterdag 28 januari, Maar in mijn nota’s lees ik dat ze na de eerste dekking op 2 september, herdekt werd op 9 september, ten huize Adelin Meiresonne. Dus: het lammeren moeten we voorzien op zaterdag 4 februari… Nog enkele dagen geduld…

Eerste worp van Victoria

Victoria van het Hemelveld zette vandaag een bruinstippel boklam op de wereld. Een éénling, goed ontwikkeld! Dit na al die drie- en vierlingen! Vader is BZN 104 van de Marpolle. We noemen hem Walter. Mijn kleinzoon Theo heeft de naam gekozen!

In de komende dagen is Rika aan de beurt, als voorlaatste dit seizoen.

Eindelijk eens een tweeling!

Na alle drie- en vierlingen is het eens comfortabel om een tweeling te zien verschijnen! Alleen jammer dat het twee bokjes zijn voor Utopia-D van het Hemelveld. De vader is Vivaldi van het Hemelveld.  We noemen ze Wiebe en Warre.

Het gebruik van drie stippelbonte bokken levert ons tot hiertoe 4 stippels op en 8 effen dieren. Materie voor de kleurenverervingsstudie.

In elk geval: alle dieren zijn gezond en wel. Ik ben tevreden over de kwaliteit bij de meeste lammetjes. Nog drie lammeringen te gaan, waarvan twee in de eerstkomende dagen. We blijven benieuwd tot de laatste!

Weer vierling, deze keer voor Ummi!

Ummi van het Hemelveld kondigde de geboorte van de lammetjes aan door lang en stevig haar strobed om te woelen. Rond 19.30 uur ging ze dan aan het persen en al gauw viel er een lammetje uit! Er volgden er nog drie. Vader is BZN 104 van de Marpolle.

De oogst: 1 bruin geitlammetje , een bruin contrastippelbok en 2 bruine bokken. Weer te veel om bij de moeder te laten… Twee zullen door een flessenmoeder geadopteerd worden. Blijvers zijn Wiske (bruin geitje) en Wannes (bruine bok)

Van de vierling van zus Umira vertrokken er gisteren reeds 2 naar K.V. in Nieuwpoort.
Ook van elke drieling vertrok er eentje naar een flessenmoeder!

Dat brengt de stand van de blijvers op 6 geitjes en 4 bokjes.

En een vierling voor Umira

Umira van het Hemelveld lammerde na 146 dagen dracht: het blijft verrassend: ik verwachtte een drieling… het werd een vierling. Na een stippelbokje en een stippelgeitje volgden nog een stippelbok en een zwarte bok. Vlotte bevalling.  Fiere vader is Patron Van het kastelendorp

Twee bokjes zullen vrijdag naar flessenmoeder Karolien in Nieuwpoort gaan om aan de kust op te groeien. Met dank voor de goede zorgen. Een betere stiefmoeder bestaat er niet! De blijvers zijn White (klein zw stippelgeitje) en Winston (zw stippelbok)

Nu enkele dagen rust…  Tot volgend weekeinde!

Drielingen zijn in de mode!

enkele uren na haar mama July lammerde UPGRADE van het Hemelveld: zeer vlotte bevalling van drie zwartjes: twee bokjes en een geitje. Vader van deze dieren is de zwartstippel VIVALDI van het Hemelveld.

Ook hier zal er dus eentje naar een flessenouder gaan.

Blijven: Watson (zw bok) en Whoopy (zw geitje)