Dagboek

Sir Balthasar nakomelingen presteren op show in Zuidlaren

TAMELA VAN ‘T HOORNKE
Ursela 500 vh Averheino x Sir Balthasar vh Hemelveld

Sir Balthasar vh Hemelveld

Op de show in Zuidlaren behaalde collega-fokker Henk Roelfsema mooie resultaten met twee dochters en een kleindochter van Sir Balthasar van het Hemelveld. Henk kocht Sir Balthasar enkele jaren geleden, bij een bezoek aan onze fokkerij.

Proficiat met

 • Tamela van ’t Hoornke, met haar Dagkampioenschap,
 • Taffi van ’t Hoornke met haar reserve-kampioenstitel,
 • Viffi van ’t Hoornke met het kampioenschap bij de oudste lammeren!

Alle geiten gedekt

BZN 104 van de Marpôle NAP063
Nationaal reservekampioen
jongere bokken NFD 2022

Dit jaar verliepen de dekkingen erg vlot! Vandaag is het laatste geitje gedekt door Vivaldi! Dat wil zeggen dat tegen 15 februari alle geiten gelammerd zullen hebben.  Als er geen meer terug bokkig worden natuurlijk. We controleren nog enkele weken door met de bok elke dag van hok naar hok te gaan.

Ook BZN 104 van de Marpôle dekte 3 van onze geiten. Deze bok behaalde mooie resultaten op de NFD bokkendag!

Eerstdaags vertrekt Vivaldi Van het Hemelveld (zwartstippel, Navigator 29 x Umira) naar zijn nieuwe stal, ’t Reigershof, bij Adelin Meiresonne in Sleidinge. Daar wachten nog enkele mooie geiten op hem!

Bok met controledienst, die hier dus nog enige tijd blijft, is Patron van het Kastelendorp.  Deze bok staat ook ter beschikking voor wie er nog geiten wil van laten dekken!

“Patron” komt het bokkenteam versterken

Onverwacht komt Patron van het Kastelendorp ons bokkenteam versterken. Omdat mijn beide bokjes verkocht zijn, en op termijn de stal zullen verlaten, vreesde ik “bokloos” te worden in september. Toevallig wees een collega fokker mij er op dat een degelijk zwartstippelbokje te koop stond…

Uiteindelijk is de zwarte Vesuvius vh Hemelveld reeds afgehaald door Dirk Dumeez. In ‘De Keppeblomme’ zal hij heel wat geiten dekken!

Momenteel zijn drie geiten op uitstap naar stal het Reigershof, om er gedekt te worden door BZN104 van de Marpôlle. Hier krijgen Vivaldi en Parton ook elk een drietal geiten te dekken.

Momenteel zijn er al 4 geitjes gedekt!  Je kan de dekkingen volgen op de fokkerijpagina.

Mooie showresultaten voor Ursula van het Hemelveld

Ursula van het Hemelveld

Dirk Dumeez schreef URSULA VAN HET HEMELVELD in voor de show in Lubbeek. Deze mooie Rika van het Hemelveld dochter deed het prima: in haar reeks liep ze een 2e plaats. Ze werd voorafgegaan door Meliassa 107 van het Turkeyenhof, die dagkampioen werd. In het kampioenschap jeugdgeiten werd Ursula reservekampioen. Als fokker ben ik natuurlijk ook blij met de resultaten die Dirk haalde.
Halleluja van de Wolfhaag werd kampioen veteranengeit. Halleluja is de moeder van onze July van de Wolfhaag, die in onze stal al 6 vrouwelijke nakomelingen heeft!

Op hete zomerdagen…

Voor de komende dagen voorspelt het KMI temperaturen tot 30 graden, en meer!  Ook onze dieren moeten dan extra zorgen krijgen…

 • Voorzie schaduw op de weide.
  • Plaats eenvoudige, schaduwrijke schuilhokken.
  • Hang schaduwdoeken op. De positieve effecten van deze doeken zijn bewezen!
 • Plant snelgroeiende boomsoorten Volgens de klimaatvoorspellingen zullen we steeds vaker te maken hebben met warme, droge zomers. Het aanplanten van bomen loont daarom op lange termijn. Het is een relatief goedkope maar zeer efficiënte manier om schaduw te voorzien.
 • Bij warme temperaturen is het klimaat van de stal vaak aangenamer dan op de weide. Zet daarom de dieren op stal tijdens de warmste momenten van de dag. Blijft het de hele dag warm, laat de dieren dan enkel ’s nachts op de weide.
 • Zorg voor verkoeling in de stal. Optimaliseer de natuurlijke en/of mechanische ventilatie (via ventilatoren) in de stal.
 • Als de temperaturen boven de 25°C uitstijgen, drinken dieren meer. Hou daar rekening me, zorg daarom voor voldoende drinkwaterpunten met proper water, zowel in de stal als op de weide. De ideale temperatuur van het drinkwater is ongeveer 18 °C.
 • Voeder kleinere porties verdeeld over meerdere keren (om broei tegen te gaan) en voeder net vóór koele periodes (bijvoorbeeld ’s avonds).
 • Besteed extra aandacht aan de hoogdrachtige dieren.

(Raadgevingen medegedeeld door DGZ)

Nieuwe thuis voor Quindy en Ramona.

Twee waardevolle dieren uit onze fokkerij verhuisden naar de stal van Eddy Van Herck in Lille, in de Antwerpse Kempen. Eddy is ook BDO-lid en starter in de hobby. Hij bouwde een prachtige stal en een mooie weide in zijn tuin.

Quindy van het Hemelveld is een Françoise van de Wolfhaag dochter.

Ramona van het Hemelveld (Quindy x Iwan vd Wolfhaag) is een mooie zwartstippelgeit, waarvan ik twee dochters zelf aanhoud.

Succes, Eddy!

Alle dieren in de weide

Schitterend weer om de geitjes duchtig te laten ravotten in de tuinweide. Alle dieren passeerden ook al eens langs het toilettagesalon, waar wat overtollig winterhaar werd weggeknipt. Mooi om jong en oud in de zonovergoten weide te zien!

Meteen een gelegenheid voor de lenteschoonmaak in de stal!

(Klik op een foto om te vergroten!)

En tenslotte lammert UTOPIA-D…

Foto met lammetjes volgt

Op deze laatste dag van maart lammerde de July-dochter Utopia-D van het Hemelveld. Ze schonk ons twee zwarte geitjes. De vader is Navigator 29 van het Groene Weitje. We noemen deze lammetjes Very Nice en Very Sunny.

Dat brengt de eindscore op 7 geitlammetjes en 10 boklammetjes. Aangezien 3 bokjes en 1 geitjes reeds vertrokken naar een flessenmoeder, resten ons 6 geitjes en 7 bokjes.

Umira brengt wat kleur!

Een dagje later dan voorzien lammerde de zwartstippel Umira van het Hemelveld. Ze schonk ons een stippelbokje. We noemen het Vivaldi, naar de componist die de 4 seizoenen zo kleurrijk in een muzikaal jasje goot! Vader is Navigator 29 vh Groene Weitje.

Natuurlijk was een geitje leuker geweest, doch als ie mooi uitgroeit kan Vivaldi voor wat kleurrijk nageslacht zorgen. Qua bloedvoering draagt hij kwaliteiten mee. Denken we maar aan Françoise van de Wolfhaag, Iwan van de Wolfhaag, Navigator 19 van het Groene Weitje,…

Binnen enkele dagen is Utopia-D van het Hemelveld aan de beurt…

Drieling voor July!

Net als vorig jaar lammerde July van de Wolfhaag na een dracht van 150 dagen.
Twee zwarte bokjes kwamen vanzelf, het derde bokje diende er door de dierenarts afgehaald te worden. Vader van dit trio is Navigator 29 van het Groene Weitje. We noemen deze knapen Vesalius, Vesuvius en Vasco.

Vasco vertrekt overmorgen naar mw. Geertrui Casteur. Daar zal hij met de fles grootgebracht worden.

Het zou ons verheugen indien één van de bokjes kwaliteitsvol genoeg zou uitgroeien om enige dekdienst te doen. Zowel July als Navigator werden in Nederland al Nationaal dagkampioen!

Tot hiertoe houden we in de stal 4 geitlammetjes en 6 boklammetjes over! Eind maart moeten Umira en Utopia-D nog lammeren.

Sunny Girl: bokje en geitje erbij!

Drie dagen vroeger dan voorzien lammerde Sunny Girl van het Hemelveld. Een bruin bokje en een zwart geitje zijn het resultaat van een dekking door Navigator 19 van het Groene weitje. Bij controle van de spenen stelde ik vast dat er amper melk uit de linkerspeen kwam. Betasten van de uier leerde ons dat de linkerhelft ‘versteend’ was. Volgende de dierenarts als gevolg van een ontsteking bij vorige droogzetting…

Beide lammetjes drinken voorlopig aan één kant, en vermoedelijk zal binnen enige tijd wat flessenmelk moeten bijgegeven worden. Sunny Girl en haar lammetjes verhuisden daarom naar de Stal van Pascal en Sabrina, de eeuwig klaarstaande flessenouders! Jammer dat we op deze manier afscheid moesten nemen van een heel mooie dwerggeit!

Boklam voor Ulla

Op woendagse visite bij mijn zoon in Mechelen zie ik op mijn smartphone dat Ulla aanstalten maakt om te lammeren.  Met zoon en kleinzoon richting Hemelveld… Ter hoogte van groot-Bijgaarden zien we er een lam uitschieten! Een kwartiertje later staan we in de stal. Het is een boklammetje voor Ulla van het Hemelveld. Vader is Ugo van het Hemelveld. We noemen deze Vladi.

Nu enkele dagen rust en dan verwelkomen we de lammetjes van bok Navigator 29 vh Groene Weitje. Deze bok was in 2021 NFD Nationaal kampioen… De verwachtingen zijn hooggespannen! Vier geitjes zijn er gedekt door deze bok!

Ummi aan de beurt

Twee dagen later dan berekend lammerde Ummi van het Hemelveld. Ummi is een Ramonadochter van vorig jaar. Ummi is een goed ontwikkeld jeugdgeitje. Om 23.15 uur kreeg ze haar geitlammetje: zwart, met een kolletje tussen de horens. Vonny is een goed ontwikkeld lam!
Vader is nogmaals Ugo van het Hemelveld.

Momenteel dus 3 bokjes en 4 geitjes.

Ook Ulla zal wat vertraging hebben… we wachten af…

Bokje en geitje voor Rika

Op deze 10e februari, de voorziene dag, rond de middag, lammerde Rika van het Hemelveld. Ze gaf ons een geitje en een bokje, beiden bruin. Vader is Ugo van het Hemelveld. Rika zelf is (via Pretty Woman) een kleindochter van Françoise van de Wolfhaag.
Het zijn twee flinke lammetjes. We noemen ze Victoria en Viktor!

Quindy’s lammetjes in 2022

Eigenlijk verwachtten we ze pas over 2 dagen, doch de lammetjes van Quindy wilden eruit!
Quindy van het Hemelveld had een zware vracht op, en zoals we vermoedden, werd het een drieling. Eén zwart  en twee bruine bokjes.  Ja… drie bokjes!!!  Vader is de eigengefokte Ustinov van het Hemelveld.

Omdat we slechts twee lammetjes bij de de moeder laten, vertrekt er morgenavond al eentje (Rambo)naar zijn flessenmama: Sabrina Lambrechts is heel blij dat ze weer een flessenlam mag grootbrengen. Vorig jaar deed ze dat ook al schitterend. De blijvers noemen we Valko (zwart) en Vledder (bruin)

Nu is het weer een kleine maand wachten op de volgende lammetjes… en hopelijk zijn er dan enkele geitlammetjes bij!

9/10 geiten drachtig gescand

Half december voerde de dierenarts een echografie uit bij onze geiten. Op één uitzondering na zijn alle geiten drachtig: de zwartbonte Ramona zal dit jaar geen nakomelingen hebben…

Nog een goeie week te gaan en Quindy is aan de beurt, als eerste: ze is drachtig van Ustinov. De webcam staat weer in de stal, en we kunnen permanent volgen wat er gebeurt! De mooiste tijd van het jaar komt er aan!

Bij de geboorte van drielingen geven we vaak een lammetje weg om met de fles groot te brengen. Wie zich geroepen voelt, mag zich nu al kenbaar maken!

Allerlaatste dekking ?!?

Utopia-D van het Hemelveld

Drie maanden met de bok langs geweest, en geen bokkigheid gezien bij Utopia-D van het Hemelveld. Ik dacht dat dit geitje ongemerkt gedekt werd… Doch: deze ochtend een kwispelend staartje. En inderdaad: de zoekbok bevestigde de ritsheid. Gauw met dit geitje naar Erembodegem gereden: Navigator 29 krijgt nog een Hemelvelder te dekken. Wat hij ook meteen deed!

Hopelijk zijn nu alle geitjes drachtig. Om zeker te zijn plan ik over enkele weken een echografietest.

Overzicht:

 • 1 geitje gedekt van Ustinov van het Hemelveld
 • 5 geiten gedekt door Ugo van het Hemelveld
 • 4 geiten gedekt door Navigator 29 van het Groene Weitje

Alle geitjes die op bezoek kwamen om gedekt te worden door Ugo van het Hemelveld zijn weer naar huis.  Ik wens alle eigenaars gezonde en mooie nakomelingen.

De laatste dekkingen?

Dekbok van dienst:
Navigator 29 vh Groene Weitje

Een week geleden was Umira vh Hemelveld weer bokkig. Dit was het enige dier dat nog niet teruggekeerd was na een dekking door Nico vd Wolfhaag. Dus: hier geen nakomelingen van Nico! Het geitje werd in alle gauwte gedekt door Ugo. Na die dekking stelde ik vast dat geit en bok dezelfde vader (Messi) hadden.

Een geluk: na 5 dagen stond Umira weer rits, en ze werd naar Dirk Dumeez gebracht voor een dekking door Navigator 29 van het Groene Weitje. Daarnet keerde ze terug naar huis: nu hopelijk gedekt en bevrucht.