Dagboek

Quindy’s lammetjes in 2022

Eigenlijk verwachtten we ze pas over 2 dagen, doch de lammetjes van Quindy wilden eruit!
Quindy van het Hemelveld had een zware vracht op, en zoals we vermoedden, werd het een drieling. Eén zwart en twee bruine bokjes.  Ja… drie bokjes!!!  Vader is de eigengefokte Ustinov van het Hemelveld.

Omdat we slechts twee lammetjes bij de de moeder laten, vertrekt er morgenavond al eentje naar zijn flessenmama: Sabrina Lambrechts is heel blij dat ze weer een flessenlam mag grootbrengen. Vorig jaar deed ze dat ook al schitterend.

Nu is het weer een kleine maand wachten op de volgende lammetjes… en hopelijk zijn er dan enkele geitlammetjes bij!

9/10 geiten drachtig gescand

Half december voerde de dierenarts een echografie uit bij onze geiten. Op één uitzondering na zijn alle geiten drachtig: de zwartbonte Ramona zal dit jaar geen nakomelingen hebben…

Nog een goeie week te gaan en Quindy is aan de beurt, als eerste: ze is drachtig van Ustinov. De webcam staat weer in de stal, en we kunnen permanent volgen wat er gebeurt! De mooiste tijd van het jaar komt er aan!

Bij de geboorte van drielingen geven we vaak een lammetje weg om met de fles groot te brengen. Wie zich geroepen voelt, mag zich nu al kenbaar maken!

Allerlaatste dekking ?!?

Utopia-D van het Hemelveld

Drie maanden met de bok langs geweest, en geen bokkigheid gezien bij Utopia-D van het Hemelveld. Ik dacht dat dit geitje ongemerkt gedekt werd… Doch: deze ochtend een kwispelend staartje. En inderdaad: de zoekbok bevestigde de ritsheid. Gauw met dit geitje naar Erembodegem gereden: Navigator 29 krijgt nog een Hemelvelder te dekken. Wat hij ook meteen deed!

Hopelijk zijn nu alle geitjes drachtig. Om zeker te zijn plan ik over enkele weken een echografietest.

Overzicht:

 • 1 geitje gedekt van Ustinov van het Hemelveld
 • 5 geiten gedekt door Ugo van het Hemelveld
 • 4 geiten gedekt door Navigator 29 van het Groene Weitje

Alle geitjes die op bezoek kwamen om gedekt te worden door Ugo van het Hemelveld zijn weer naar huis.  Ik wens alle eigenaars gezonde en mooie nakomelingen.

De laatste dekkingen?

Dekbok van dienst:
Navigator 29 vh Groene Weitje

Een week geleden was Umira vh Hemelveld weer bokkig. Dit was het enige dier dat nog niet teruggekeerd was na een dekking door Nico vd Wolfhaag. Dus: hier geen nakomelingen van Nico! Het geitje werd in alle gauwte gedekt door Ugo. Na die dekking stelde ik vast dat geit en bok dezelfde vader (Messi) hadden.

Een geluk: na 5 dagen stond Umira weer rits, en ze werd naar Dirk Dumeez gebracht voor een dekking door Navigator 29 van het Groene Weitje. Daarnet keerde ze terug naar huis: nu hopelijk gedekt en bevrucht.

De kruising van twee nationale kampioenen

July van de Wolfhaag

Na een tijd van onregelmatige ritsheid kreeg July van de Wolfhaag eergisteren een hormonenspuitje, op de 10e dag na de laatste ritsheid. Na 24 à 48 uur diende ze rits te worden… En inderdaad: net 48 uur na injectie stond July te kwispelstaarten. Navigator 19 van het Groene Weitje is hier sinds gisteren aanwezig, op doorreis naar stal de Keppeblomme van Dirk Dumeez. Hij mocht July dekken!

July en Navigator 29 voeren allebei terug op Halleluja en Francis van de Wolfhaag. Dus hopen we dat deze kruising kwaliteitvolle lammetjes zal brengen!

Laatste dekkingen door Nederlands nationaal kampioen

Navigator 29 van het Groene Weitje

Zoalss eerder gemeld werden bijna alle geiten die gedekt werden door Nico vd W. weer bokkig. Aangezien Ugo sinds 20 september de enige aanwezige bok was, kreeg hij extra geiten te dekken.

Vorige zondag werd ook zijn moeder Sunny Girl vh Hemelveld weer bokkig. Aangezien Ugo moeilijk zijn moeder kan dekken, bracht ik haar naar Wellen. In de stal van Albert Billen werd ze gedekt door Navigator 29 van het Groene Weitje, de nationaal kampioen NFD 2021. Op vrijdag 8 okt. komt deze bok enkele dagen naar onze stal om July vd Wolfhaag te dekken, voor hij naar zijn nieuwe thuisadres bij Dirk Dumeez vertrekt.

Niet het vlotste dekseizoen!

July van de Wolfhaag

De dekkingen verlopen niet als gewenst… Meerdere dieren werden na een cyclus opnieuw bokkig, wat wil zeggen dat ze niet bevrucht werden.

July werd zelfs om de 5 dagen bokkig en werd telkens gedekt. Nu ging er een cyclus overheen (20 dagen), en … toch weer bokkig. Op de tiende dag zal de dierenarts ze inspuiten met hormonen, en dan wordt ze binnen de 48 uur weer bokkig. Hopelijk lukt de bevruchting dan wel!

Het fokschema werd weer eens aangepast.

Bok Nico heeft ondertussen onze fokkerij verlaten, en zal bij Geert Symoen enkele geiten dekken. Vandaar gaat hij op vakantie naar Nieuwpoort

Nico is er!

Nico van de Wolfhaag werd geruild tegen Ustinov van het Hemelveld. Beide bokken zullen op hun nieuwe verblijfplaats een aantal geitjes dekken. Vandaag dekte Nico reeds Umira van het Hemelveld.

Dirk Dumeez en Adelin Meiresonne brachten ook reeds dieren ter dekking van Nico.  Er zullen dus heel wat lammetjes van deze bruinstipppelbok geboren worden!

Nico lijkt ons een zeer correct gebouwd bokje met een mooie hals en aangesloten voorhand. Heel mooie beenstand ook. Iets minder beenlengte zou er een topper van maken.

Eerste dekkingen van het seizoen!

Onze eigengefokte bok USTINOV van het Hemelveld is sinds gisteren terug van zijn bezoek aan het Turkeyenhof (Luc Dumortier in Nazareth), waar hij 4 geiten dekte.  Ik haalde hem terug omdat hier enkele geiten rits stonden die voor hem gepland waren.  Gisteren dekte hij Quindy en Ramona van het Hemelveld. Deze ochtend kwispelstaartte July van de Wolfhaag, en ook zij werd gedekt.

De overige geiten moeten wachten op de komst van Nico van de Wolfhaag.

Nico komt over een 10-tal dagen… Hij wordt geruild tegen Ustinov, die in de stal van de familie Vaessen een aantal geiten zal dekken.

Mooi resultaat op Nederlandse nationale bokkendag!

De kwaliteit van een bok is belangrijk. Vooral het doorgeven van de kwaliteit aan zijn nakomelingen… En daarom is er op de nationale NFD-bokkendag een rubriek “afstammelingengroepen geiten”. Van de drie voorgestelde groepen nakomelingen ging het kampioenschap naar de drie jeugdgeiten uit SIR BALTHASAR VAN HET HEMELVELD B19.003. Inzender van deze groep is Henk Roelfsema uit Wedde, Nederland. Proficiat ook aan de fokker, en dank voor het vertrouwen in de Hemelvelddieren!

Drie jeugdgeiten uit Sir Balthasar Van het Hemelveld.
Gefokt door Henk Roelfsema.

Opvallende Hemelvelderlammetjes op de BDO lammerendag.

Op zaterdag 29 mei kon voor het eerst weer een clubactiviteit plaatsvinden: Op het erf van bestuurslid Geert Bosmans verzamelden een 9-tal rasfokkers met (een selectie van) hun lammetjes. Op de valreep besliste ik ook wat dieren mee te nemen…

Bij de bokken oogstte Ustinov van het Hemelveld veel succes: hij werd als beste aanwezige bok aangeduid. Ustinov is via Sunny Girl een Françoise nakomeling. Zijn vader is Messi Van de Wolfhaag.

De groep van 6 geitlammetjes kreeg de commentaar ‘uniforme hoge kwaliteit’. De zwarte Ursula werd zelfs als beste  aanwezige geitlam aangeduid.

Het is een mooie waardering voor de fok- en selectie-inspanningen van het laatste jaar!

Selectie en uitlevering van dieren

Toccata en haar twee geitlammetjes
verhuizen naar Sint-Lenaarts!

De selectie van dieren die we verder inzetten in de fokkerij is gebeurd. Na ruime observatie en na evaluatieve gesprekken met collega’s fokkers en collega’s juryleden heb ik besloten een viertal geitlammeren aan te houden, en ook twee bokjes. Van deze “blijvers” houd ik ook de moeders aan.

Dat betekent dat 4 volwassen geiten en 11 lammetjes zullen verhuizen naar hun nieuwe adres. De kopers ontvingen bericht dat de dieren er aankomen in het weekeinde van 15 mei. Een drietal bokjes worden eerst nog gecastreerd. Enkele dieren gaan naar collega-fokkers, anderen worden een sieraad in een aantal tuinen!

Dan gaan we de zomer tegemoet met een 10-tal dieren op stal. En…  begint het uitkijken naar mooie dekbokken voor de volgende ronde!

Voor het eerst naar buiten

Op deze zonovergoten 30ste maart laat ik de gehele kudde in de weide! De lammetjes kwamen al dagelijks een kwartiertje buiten rennen, doch de mama’s verbleven tot nu in hun hok. Dit om de maximale rust te garanderen, nodig voor het grootbrengen van de lammetjes.  Enkele dagen geleden werden de oudste lammetjes al eens getrimd. Hier en daar wat overbodig geworden nestharen afgeschoren. Dit levert ons een beter zicht op de kwaliteit van de jonge dieren.

Wat is het een mooi zicht: 27 stoeiende dieren in de weide! In mei/juni zullen heel wat mooie, gezonde dieren bezorgd worden aan gezinnen die er reeds lang naar uitkijken!

Toccata lammert als laatste!

Na een dracht van 147 dagen lammerde Toccata van het Hemelveld. Na die nachtelijke en laatavondlammeringen was het eens zalig bij daglicht in de stal te toeven…  Toccata gaf ons twee zwarte geitlammetjes: Ulrike en Ulrika. Vader is Jacky’s Grandeur van de Elsenburg.

22 lammetjes… meer dan ooit in onze stal!

 • 10 geitjes, waarvan 6 zwarte, 2 zwartstippels en 2 bruine.
 • 7 bokjes, waarvan 3 zwarte, 1 zwartstippel, 1 bruinstippel en 2 bruine.
 • En buiten categorie: 5 bokjes naar flessenmoeders. (uit 3- en 4-lingen)

Tzigane en Messi brengen nog wat kleur!

Het eerste van onze twee jaarlinggeitjes lammerde gisterenavond op een treffelijk uur! Tzigane van het Hemelveld was drachtig van Messi van de Wolfhaag. Ulanda is een bruin geitje, en Uncle Sam is een zwartstippelbok.  Gelukkig brengen de lammeren van Messi wat kleur in het stilaan overheersende zwart!

Op de foto: Uncle Sam met mooie aftekening!

Nog 1 drachtig geitje op stal. We verwachten deze lammetjes over een tweetal dagen!

Quindy is aan de beurt

Een dagje eerder dan uitgerekend lammerde Quindy van het Hemelveld deze ochtend: drie bokjes rijker, allen zwart, en zonen van Jacky’s Grandeur van de Elsenburg. Heel vlot verlopen bevalling. We noemen deze knapen Ural, Ulbe en Umar.

De bokjes van July vertrekken zaterdag naar flessenmoeder Karolien in Nieuwpoort, en uit dit laatste nest vertrekt Umar naar Pascal en Sabrina in Ruisbroek.  We wensen hen allen veel plezier met hun troeteldieren!

Morgen is Tzigane van het Hemelveld aan de beurt, die is drachtig van Messi van de Wolfhaag. We hopen op een beetje kleur!

Een vierling voor July van de Wolfhaag

Twee uren jong en duidelijk heel actief!

July van de Wolfhaag torste een zware vracht, en liet ons even wachten. Drie dagen na datum wierp ze gisteren een vierling: 2 geitjes en twee bokjes, allen gitzwart! Vader is Jacky’s Grandeur van de Elsenburg. We genieten een tweetal dagen van dit uitzonderlijke nest, en dan vertrekken de bokjes naar een flessenmoeder.

Het eerstgeboren geitje is het 500ste lammetje dat hier in het Hemelveld geboren werd. Het eerste was in 1978! We noemen dit geitje Utopia D, die D staat voor 500 (Romeinse cijfers). Het andere geitje wordt Upgrade, en de bokjes zullen als Umberto en Ursus door het leven gaan.

Bok voor Karina

Foto van het lam volgt (3e dag)

Deze ochtend om 02:15 uur lammerde Karina van de Wolfhaag. Het was keihard persen om een enorm boklam op de wereld te zetten! Dit na een dracht van 151 dagen. Het bleef bij deze ene, stevige knaap. Opvallend bij dit lam is de vrij langharige vacht: warm nesthaar. Vader is Jacky’s Grandeur van de Elsenburg.

Het boklam van Rika is gisteren naar een flessenmoeder verhuisd. Hij zal opgroeien samen met het 3e bokje van Sunny Girl.

Drieling voor Rika van het Hemelveld

Foto met lammetjes volgt.
Meestal maak ik op de 3e dag de eerste foto’s.

Rond 23 u gisterenavond lammerde Rika van het Hemelveld. door een rugwaartse ligging kon het eerste lam niet in het geboortekanaal komen, doch de dierenarts heeft het kunnen keren. Daarna volgden nog twee lammetjes. Vader van deze lammetjes is Jacky’s Grandeur van de Elsenburg. Het boklammetje zal bij een flessenmoeder opgroeien.

De oogst:

 • Ulla: bruin geitje
 • Ursula: zwart geitje
 • Udo: zwart bokje

Nu is het uitkijken naar de lammetjes van Karina van de Wolfhaag: die is eveneens uitgeteld…

Lammetjes van Ramona

Dit jaar geven we namen met beginletter U

Even een gezondheidsbulletin van de lammetjes van Ramona:

 • Het bruine boklammetje heeft het niet gehaald.
 • De geitlammetjes, een zwart en een zwartstippel, doen het goed. Ze zijn 4 dagen oud en huppelen vrolijk door het hok.  Ze zijn klein en zeer luxe, doch vertonen mooie verhoudingen. We geven ze alle kansen.

Ondertussen kregen de lammetjes ook een naam:

 • Lammeren van Rozelinde: Ultimo (bok) en Ultima (geitje)
 • Lammeren van Sunny Girl: Ustinov en Ugo  (bokjes)
 • Lammeren van Ramona: Umira en Ummi (geitjes)

Ondertussen is het aftellen naar de bevallingen van Karina van de Wolfhaag en Rika van het Hemelveld. Nog 10 dagen…