Dagboek

Lassina op verplaatsing!

Lola op stap met Lassina

Lassina heeft hier zijn dekdienst gedaan, en verhuisde vandaag naar de stal van Dirk Dumeez.  Zo maakt hij plaats voor zijn nakomelingen. Lassina is een heel lieve en aanhankelijk dier. Zelfs mijn kleindochter van 7 ging er mee op wandel! Dirk heeft een aparte bokkenstal, en Lassina zal daar de komende maanden verblijven. Hopelijk zien we hem in de lente op shows verschijnen!

Nog een drietal weken en de eerste nakomelingen zien het levenslicht!

Primadonna’s moeilijke dekparcours

Primadonna was gedekt op 11 september, doch een tweetal weken geleden scheidde ze een wat vuil slijm af.  Op 9 november stond ze dan weer bokkig en werd ze gedekt. Ik vermoed dat er een vruchtverlies gebeurde.  Nu, 5 dagen later, staat ze weer te kwispelstaarten. Voor een derde maal is ze gedekt door Lassina. Hopelijk nu de goede keer!

Lassina vertrekt eerstdaags naar de stal van Dirk Dumeez, om daar nog enig dekwerk te verrichten.

Overzicht van de dekkingen.

Ramona uiteindelijk gedekt!

Na drie maanden controleren en een resultaatloze behandeling met hormoneninjectie was Ramona vandaag bokkig! Lassina zorgde voor de dekking.  We hopen dat ze niet opnieuw bokkig wordt. Dus zijn bij deze alle geiten gedekt… en hopelijk drachtig.

Deze namiddag was Jill van de Elsenburg weer rits, en werd herdekt. We blijven dus toch nog even bezig met controleren!

Drachtigheidscontrole

De meeste geiten lieten zich vlot dekken in de voorbije weken. Twee geiten waren heel kortstondig bokkig, en werden slechts 1 keer gedekt. Bij twee andere geiten zag ik geen bokkigheid. Dus kwam onze dierenarts langs met het echografietoestel.

  • Rika en Joska blijken drachtig na hun éénmalige dekking.
  • Ramona en Lena 1 zijn effectief niet drachtig, en kregen een hormonenspuitje, zodat de bronst moet volgen tussen de 30 en 60 uren na de enting.  We zullen het goed in de gaten houden!

TWEE NIEUWE GEITJES & EERSTE DEKKING!

Doordat de fokkerij van Michiel Groot, ‘De Elsenburg’, uitverkoop hield wegens stopzetting van alle showactiviteiten, kwamen een tweetal geitlammetjes in Het Hemelveld terecht:

JILL VAN DE ELSENBURG (Gisela vd Esenburg x Joshua vd Wolfhaag)

JOSKA VAN DE ELSENBURG (Godin vd Elsenburg x Joshua vd Wolfhaag)

 

Deze ochtend werd ook de eerste geit gedekt. De zwarte Quindy verwelkomde kwispelend Lassina vd Wolfhaag.

Dekseizoen kan beginnen!

Baron van het Rheewold OAL017
Nederlands nationaal kampioen 2019

Gisteren bezoek gebracht aan de Nederlandse nationale bokkendag. Jammer genoeg waren er maar een 60-tal bokken aanwezig! Amper 7 jeugdbokken, en dit voor Nederland en België samen.  Wat wordt het bokkenbestand smalletjes. Toch enkele heel mooie exemplaren gezien…

Ik ben blij dat ik een tweetal mooie dekbokken in huis heb met een voldoende brede achterhand.  De ene al wat breder dan de andere: de achterhand en staartdracht zal zeker een criterium zijn bij de keuze.  Dieren met een tekort aan kruisbreedte zullen door LIVIO gedekt worden.  Dieren die correct zijn op het kruis, zullen door de iets luxere LASSINA gedekt worden.

Vanaf vandaag testen we de geitjes op bokkigheid, en worden ze gedekt.

Nog een mooie bok!

We kregen de kans om Lassina van de Wolfhaag aan te schaffen.

Lassina is een kampioenenzoon: mama Karin vd Wolfhaag was vorig jaar nationaal kampioen geitlam, en papa Felix vd Wieringermeer nationaal kampioen bok 2018.  Hopelijk draagt hij de goede genen in zich.

Deze bok heeft ook een heel mooi zusje, de zwarte Liandra van de Wolfhaag. We kijken al uit naar haar verschijning op een show!

Bokje voor nieuwe dekseizoen?

Livio van de Wolfhaag werd enkele weken geleden aangekocht. Als dit bokje zich verder goed ontwikkeld kan hij enkele van onze geiten dekken…  Hij heeft een hele mooie moeder, nl. Kathy van de Wolfhaag. Het is een Felix van de Wieringermeer-zoon.

Livio van de Wolfhaag, momenteel nog niet in optimale conditie: had het even moeilijk met de stalverandering…  Betere foto volgt nog wel.

Reportagemakers op bezoek

Deze voormiddag hadden we Plattelandstv op bezoek. Deze zender brengt reportages over het boerenleven, huis- en tuindieren en alles wat er mee te maken heeft.

Journaliste Tamara Vanparys en cameraman verzamelden woord en beeld gedurende anderhalf uur: dit alles om een beeld van onze hobby te schetsen in enkele minuten.

We kijken al uit naar het resultaat. De uitzendingen zijn gepland in juli.

Stilaan op zomeraantal

We wensen de nieuwe eigenaars veel geluk met Pretty Woman, Renée en Rosalie.

In de komende dagen worden nog enkele verkochte dieren geleverd. Naast zowat alle boklammeren werden ook drie volwassen geiten verkocht: Zo verlaat ook Pretty Woman onze stal, samen met haar twee bokjes.

Ook Renée is met haar boklam vertrokken.  Rosalie verlaat volgende week onze fokkerij.

Vorige zondag waren enkele bevriende fokkers uit Noor Nederland (Drente) op bezoek. Sir Batlthazar van het Hemelveld (Rozelinde vh Hemelveld x Kurt vd Wolfhaag) zal over enkele weken naar het Noorden verhuizen!  Ook wilden ze de zwartstippel Ramona van het Hemelveld schaken, doch dat mooie geitje wil ik zelf nog even inzetten!

Resten ons dus 7 geiten en 3 geitlammetjes om de zoomer in te gaan.

Pretty Woman lammert als laatste

We hadden gehoopt dat Pretty Woman ons een koppel geitjes zou geven, ,doch in de lijn wat voorafging werden het ook 2 boklammeren! Vader is Kurt van de Wolfhaag.  We noemen ze Sultan en Singer.

Dit brengt de eindstand op 15 bokjes en 3 geitjes.

Deze avond komt collega fokker Dirk Dumeez assisteren bij het uitselecteren van de oudste bokken. Volgende week worden er wellicht enkele gecastreerd.

Wie nog interesse heeft in een goede fokbok dient dus dringend contact op te nemen.  In de breedte kunnen we zeggen dat Kurt van de Wolfhaag veel kwaliteit doorgeeft. Opvallend zijn de luxe en de lange halzen!

Eerste reeks lammetjes getoiletteerd.

Het mooie lenteweer van vandaag nodigde uit om de oudste lammetjes – nu drie maand – op de toiletteertafel te zetten. Wat een metamorfose is het telkens als een jong dier van zijn ‘nestvacht’ verlost wordt!

Enkele boklammetjes springen er zo uit.  We kunnen wel stellen dat zowel Kas als Kurt hun type hebben doorgegeven. Kas-zonen zijn solide, wat zwaarder gebouwd. De Kurtzonen daarentegen stralen de lengte, fijnheid uit, en hebben lange halzen en fijne kopjes.

Over een drietal weken is er de BDO-lammerendag. Geitlammetjes zal ik dit jaar niet hoeven voor te stellen, want er zijn er slechts 3, en ze zijn te jong. Een groepje boklammeren zal wel lukken!

Ondertussen tellen we af naar de laatste geboorten van dit voorjaar: Primadonna van het Hemelveld is aan de beurt… en we hopen natuurlijk op enkele vrouwelijke nakomelingen!

Geitlammetje voor Rozelien

Deze namiddag werd mijn koorrepetitie onderbroken door de lammerbeurt van Rozelien, de bruinstippel Françoisedochter. Eindelijk weer eens een geitlammetje! Donkerbruin contrastippel van kleur.

We noemen dit lammetje SHERRY.  Kurt is de vader!

Stand momenteel: 13 bokken en 3 geitlammetjes.

Volgende week moet Primadonna nog lammeren als laatste!

Nogmaals twee boklammeren!

Gisterenavond 3 april was Rosalie aan de beurt. Rond 20 uur begon ze te persen, en al gauw verscheen een kopje, helaas niet vergezeld van pootjes!. Dierenarts gebeld en even later haalde hij twee lammetjes… jammer genoeg twee bokjes. Vader is Kurt van de Wolfhaag.

Dit brengt de stand op 13 bokjes en twee geitjes!

We kijken nu uit naar de worp van Rozelien (bruinstippel Françoisedochter). Deze is voor vandaag uitgeteld!

Een geitlam voor Rika

Rika van het Hemelveld (Primadonna vh Hemelveld x Juul vd Wolfhaag) schonk ons vanavond een geitlam. Vader is Kurt vd Wolfhaag. Enkele dagen later dan voorzien… De bevalling verliep heel snel!

We noemen het Stav’ke (op vraag van onze kleinzoon!)

Over een tweetal weken zijn Rosalie (zus van Rika) en Rozelien uitgeteld…

Voor het eerst naar buiten!

Met het zalige lenteweer in februari kunnen de geiten en hun lammetjes al enkele uren naar buiten! Mooi is het om dat jonge volkje de ruimte te zien ontdekken! Echt fotogeniek zijn ze nog niet in hun wintervachtje, doch frisse kopjes en wat belijning ontdekken we toch al!

Eindelijk een geitlammetje!

Bruin geitje en bruinstippel bokje

Vandaag werden de lammetjes van KAROLIEN geboren: eerst een bokje, nr 11 op rij!
Dan eindelijk: een geitlammetje!  Het bokje is bruinstippel, het geitje is bruin.
Vader van deze lammetjes is Troubadour 12 van het Abdijbos. Deze bok was vorig jaar BDO clubkampioen boklam.

We noemen het bokje Scout en het geitje Sunny Girl. Want wat is het vandaag een mooie zonnige dag!

Nu is het weer even wachten: op 16 maart is Rika uitgeteld!

Alle geiten drachtig gescand!

Karolien is aan de beurt op 17.02.2019

Vandaag gingen nog 4 geiten op dierenartsbezoek voor een echografie. Met goed nieuws: allen zijn drachtig! Ook Pretty Woman, die zo vaak terug bokkig werd, is nu drachtig.  Haar beide dochters van vorig jaar, Rosalie en Rika, zijn ook OK!
Tenslotte was de bruistippel Françoisedochter Rozelien aan de beurt, en ook hier kijken we uit naar lammetjes.

Deze vier geiten zijn drachtig van Kurt van de Wolfhaag, en gezien de kwaliteit van de eerste lading Kurt-nakomelingen, ben ik daar tevreden mee!

Maar eerst aan de beurt is Karolien, die drachtig is van Troubadour 12 van het Abdijbos. (17 februari)

Primadonna verliest 2 geitlammetjes

Primadonna van het Hemelveld in betere tijden…

In de vooravond begon de bevalling, maar gauw bleek dat er geen vooruitgang was. De dierenarts van wacht opgeroepen… en na veel pogingen de 3e dierenarts op bezoek gehad rond middernacht. Het was een stuitligging van een boklam. De arts wist deze te keren en er uit te halen, gevolgd door een dood geitlam , en een niet levensvatbaar geitlam, dat na een uurtje ook stopte met ademen.

Blijft dus een boklam over. We noemen hem Seppe. Hij brengt de stand op 10 bokken, geen geitjes!

Hopelijk herstelt Primadonna snel van deze zware bevalling!

Nu even pauze in het lammeren tot 17 februari.